BORSA İSTANBUL BELDE İLKOKULU ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERİN
DESTEKLENME POLİTİKASI
AMAÇ
Bu politikanın amacı, Borsa İstanbul Belde İlkokulu, geçmişleri veya kişisel nitelikleri ne olursa olsun, okul topluluğumuzun her üyesine saygı ve haysiyetle davranılmasını sağlama taahhüdünü açıklamaktır. Borsa İstanbul Belde İlkokulu, okul topluluğumuzun tüm üyelerinin, geçmişlerine veya ırk, dil, dini inançlar veya engellilik gibi kişisel niteliklerine bakılmaksızın eşit bir şekilde karşılandığı, kabul edildiği ve eşit muamele gördüğü bir okul topluluğu yaratmayı hedeflemektedir.
● Veli,öğretmen,öğrenciişbirliğiiletakipvegözlemyaparaköğrencilerinkendinitanımasına, ilgi ve yeteneklerinin ne olduğunun farkına varmasına,
● İletişimkurabilmeveproblemçözmebecerilerinigeliştirmelerine,
● Ahlakideğerlerikazanıp yaşayabilmelerine,
● Akademik,sosyal,duygusalaçıdansağlıklıvegenişbirdünyaalgısınasahipbireyler olabilmelerine destek olmak öncelikli amaçlarımızdandır.
● Her eğitimöğretimyılıbaşlangıcındaulusal eğitimprogramıve IBİlkYıllar programı (PYP) için anaokulu ve ilkokul tüm seviyelerde öğretim programı planlanır.
● Müfredattasarımı,öğrenenlerinfarklılıklarıve farklıihtiyaçlarıdikkate alınarakçeşitli yaklaşımlarla gerçekleştirilen farklılaştırmaya dayanır.
● Zümre öğretmenleri her hafta kendi aralarında ve her tema başında ve sonunda tüm akademik paydaşlar bir araya gelerek planlamalarını işbirliği içinde yaparlar.
Ülkemizdeözelgereksinimiolanöğrencileriçin,MilliEğitimBakanlığı’nınuygulaması olan KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ uygulanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Hizmetler Yönetmeliği’ne göre kaynaştırma;
MADDE67-Kaynaştırma;özeleğitimgerektirenbireylerin,yetersizliğiolmayanakranlarıile eğitim ve öğretimlerini resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarındasürdürmeleriesasınadayanan,destekeğitimhizmetlerininsağlandığıözeleğitim uygulamalarıdır.
MADDE68-Özeleğitimgerektirenherbireyinakranlarıileaynıkurumdaeğitimgörmehakkı vardır.
Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciler, okulumuzun imkanları doğrultusunda ihtiyaçlarınınkarşılanmaderecesinegörekabuledilir.Koşullarınuygunolmamasıdurumunda, ilgili resmi kurum ve kuruluşlara yönlendirmeler yapılır. Özel eğitime ihtiyacı bulunan öğrencilerin okula kabul için bazı temel kriterlerin karşılanması gerekmektedir.
Bunlar;
*Öğrencininkendinisözelolarakifade edebilmesi,
*Fizikseldesteğeihtiyacıbulunmaması,
*Özbakımbecerileriningelişmişolması,
*Sınıf kural ve düzenini bozacak derecede davranışsal problemler potansiyelinin bulunmaması başlıca koşullardır.
Ayrıca velinin yıl boyunca iş birliği sözü vermesi çok önemlidir. Daha sonra sınıf öğretmenleriyle görüşmeler yapılır.
Okulumuzdaki özel eğitim öğrencileri için Öğretmenler tarafından BEP dosyaları hazırlanır ve ilgili birim ve yetkililerle paylaşılır.
Öğrenciler; öğretmenleri tarafından gözlemlenir. Desteğe ihtiyacı olan öğrenciler, destek merkezlerine ya da uzmanlara yönlendirilir.
Okulumuza yeni başlayacak olan öğrencileri tanımak adına görüşmeler yapılır. Bu görüşmeler veli ve öğrenciyle ayrı ayrı yapılır. Öğrencinin, okula uyum sürecini başarılı bir şekilde tamamlamak adına veli bilgilendirme seminerleri yapılır, el broşürleri dağıtılır. Öğrencilere, okulun tüm bölümlerinin tanıtılması, okuldaki sosyal, kültürel faaliyetler ve öğrenmekistedikleridiğerşeylerhakkında bilgi verilir, alışmasürecinin hızlanmasınayönelik çalışmalar yapılır.
● Danışmanlık eylemleri, testler ve envanterler öğrencinin biyolojik yaşına ve gelişimine göre uygulanır. En az 2 olmak üzere tüm öğrencilerle yapılan bireysel görüşmeler ile okul taraması yapılır. Okul tarama sisteminden çıkan sonuçlar ile ebeveynden ve öğretmenden gelen geri bildirimler sonucu görüşmelerin devamı sağlanır. Görüşmelerde kullanılan yöntem ve teknikler öğrencinin ihtiyacına göre seçilir.
● Öğrencilerin akademik, sosyal, duygusal, bilişsel gelişimi yıl boyunca tüm öğretmenleri ve aileleri tarafından gözlemlenir ve değerlendirilir. İşbirlikçi toplantılarda (ŞÖK’ler) her bir öğrencinin gelişim süreçleriyle ilgili deneyimler paylaşılır ve paylaşılanlar kayıt altına alınır.
● OkulumuzdadildesteğineihtiyacıolanöğrencileryabancıdiliçinDYKetütlerinde ihtiyacına göre belirlenen grup içerisinde, ana dil için sınıf öğretmeni ile belirlenen zaman ve sıklıkta bireysel ek çalışmalar düzenlenir.
● Öğrencilerineğitimöğretimyılıiçerisindebireyselöğrenmefarklılıklarıgözönünde bulundurularak ders planlamaları ve ödevlendirmeler yapılır. Ders planlarında çoklu zeka türlerine uygun yöntem ve teknikler kullanmaya özen gösterilir.
● Eğitimöğretimsüresinceöğrencilerinbilgivebecerikazanımlarınıbireyselvezeka türüözelliklerigözönündebulundurularakçeşitliyöntemvetekniklerleölçülür.Sonuçlaragöre değerlendirmeler yapılarak öğretmeni tarafından öğrenciye özel görevlendirmeler ve program düzenlenir. Bilişsel performans açısından yaşıtları düzeyinin üzerinde performans gösteren öğrencilerdeöğretmenlerdenalınangözlemformuiledeğerlendirilirveözelzenginleştirmelere ihtiyaç duyan üstün zekâlı ve yetenekli bu öğrenciler için sınıf içi çalışmalarında ve ev ödevlerinde farklılaştırılmış çalışmalar yürütülür.
● Bazen basit uyarlamalar dahi, örneğin öğrenenlerin dikkatini dağıtacak bir öğenin öğrenciden alınması, kişiye özel yönergeler oluşturulması, değerlendirme çalışmalarında ihtiyaçduyan öğrencilere ekstra zaman tanınması, değerlendirmearaçlarındayazı puntosunun büyütülmesi, değerlendirmelerin/sınavlarınbireysel (okumada zorlanana okuma desteği verilmesi gibi) uygulanabilmesi yararlı olabilmektedir.
Öğrenciler ile gruplar halinde sınıf içinde görüşmeler yapılır. Seçilen veya ihtiyaç duyulan konu üzerinden (empati yapabilme, duyarlı olabilme, problem çözebilme becerilerini geliştirme, farkındalık düzeylerini arttırabilme, gelişim ve değişim sağlayabilme) aktif bir şekilde katılım sağlanarak yapılır.
OKULUMUZDA KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME YOLUYLA EĞİTİM UYGULAMALARI
· Her öğrenci değerlidir, özeldir ilkesinden yola çıkarak özel gereksinimli öğrencilerimizin güçlü ve zayıf yönlerinin tanımlanmasının sağlanması
· Güçlü ve zayıf yönlerini destekleyici geliştirici okul içi ve dışı düzenlenen sosyal, sportif, kültürel etkinliklere yönlendirmesi ve takiplerinin sağlanması
· Ailelerin çocuklarının özelliklerine uygun destekleyici davranışlar geliştirmelerine yönelik bilgilendirme yapılması
· Özel gereksinimli öğrencilerin, ihmal ve istismar, akran zorbalığı risklerine karşı gerekli her tür önlemlerin alınmasına yönelik çalışmalar düzenlenmesi.
· Özel gün ve haftalarda tüm öğrencilerimize ve okul personeli (idare, öğretmen ve yardımcı personel, kantin ve yemekhane görevlileri, servis personeli) ve velilere yönelik farkındalık sağlamak amaçlı çalışmalar yapılması
Ay |
Gün-Hafta |
Özel Gün ve Haftalar |
Ekim |
İlk Hafta |
Disleksi Haftası |
Aralık |
3 Aralık |
Dünya Engelliler Günü |
Nisan |
2 Nisan |
Otizm Günü |
Mayıs |
10-16 Mayıs |
Engelliler Haftası |